top of page

פרוטוקול קוימברה

עודכן: 12 ביוני 2022

באמצעות מחקריו, הגיע ד"ר קוימברה להבנה שויטמין D יכול להיות משאב טיפולי בסיסי, שכן הוא ממריץ את הייצור של חומרים מתחדשים במוח


דוקטור סיסרו קוימברה (Cicero Coimbra MD, PhD) הוא נוירולוג ופרופסור מהאוניברסיטה הפדרלית של סאו פאולו, ברזיל. במהלך שני העשורים האחרונים, הוא יצר פרוטוקול קליני לטיפול במחלות אוטואימוניות עם בנייה מחדש של רמות מערכתיות נאותות של ויטמין D. גישה טיפולית זו מסתמכת על מינונים של ויטמין D שנעים בין 40,000 יחב״ל ל-300,000 יחב״ל ליום; לכן, זהו טיפול רפואי שתמיד חייב להתבצע בפיקוח רופא מוסמך.


בשנת 1991, ד"ר קוימברה החל את תוכנית הפוסט-דוקטורט שלו באוניברסיטת לונד, שוודיה, ובדק טיפולים פוטנציאליים לנזק מוחי איסכמי בחולדות. ככלל בעבודת מחקר, הוא היה צריך להיות מעודכן ככל האפשר בממצאים האחרונים הקשורים לתחום העניין שלו, שהיה מדעי המוח הקליני. זה היה אז שהוא הבין שחלק ניכר מההתקדמות הטיפולית שהושגה במחקר קליני וניסויי מעולם לא יושמו בפרקטיקה הקלינית. למרות תחולתם המיידית, פרקטיקות אלה לא נלמדו בבתי ספר לרפואה, אפילו לאחר מספר דיווחים מאששים.

באמצעות מחקריו, המבוססים על הספרות הרפואית העדכנית, ד"ר קוימברה הגיע להאמין שויטמין D יכול להיות משאב טיפולי בסיסי, שכן הוא ממריץ את הייצור של חומרים מתחדשים במוח. אז, בשנת 2001 הוא החל לתת ויטמין D במינונים פיזיולוגיים - 10,000 יחב״ל ליום - לחולי מחלת פרקינסון. מינון כזה הוא הכמות שהגוף שלנו מייצר בחשיפה של כמה דקות לשמש. יום אחד, מטופל חזר לפגישה חוזרת לאחר 3 חודשים של נטילת 10,000 יחב״ל ליום. חולה זה סבל גם מוויטיליגו, מחלה אוטואימונית, וד"ר קוימברה הבחין כי נגע גדול שהיה לגבר על פניו בביקור הקודם בקושי נראה. הנגע כמעט נעלם תוך מספר חודשים בלבד של מתן 10,000 יחב״ל מדי יום.


ד"ר קוימברה החליט לחפש בספרות הרפואית את ההשפעות של ויטמין D על המערכת החיסונית, ומצא מספר לא מבוטל של מאמרים שפורסמו התומכים בתפקיד חיסוני חשוב של אותו חומר רב עוצמה. מכיוון שטרשת נפוצה היא המחלה האוטואימונית הנוירולוגית הנפוצה ביותר, הוא התחיל לרשום ויטמין D לחולי טרשת נפוצה. זו הייתה ההתחלה של מה שמכונה כיום פרוטוקול קוימברה.

עם מינונים כאלה, בסביבות 10,000 יחב״ל ליום, ד"ר קוימברה ראה שיפור קליני מדהים ברוב המוחלט של מטופליו. מנקודה זו ואילך, המינונים הוגדלו עוד יותר, תמיד נתמכו על ידי בדיקות מעבדה כדי להבטיח שהמטופלים לא יחוו תופעות לוואי. התוצאות היו שרבים מהחולים הללו מצאו עצמם נקיים לחלוטין מהסימפטומים והביטויים של המחלה. במהלך עשר השנים הבאות,


ד"ר קוימברה וצוותו שינו ושכללו את הטיפול בהדרגה, בעיקר מבחינת המינונים היומיים שנקבעו, שעלו בהתמדה. משנת 2012 ואילך הושגה רמת היעילות הרצויה ופרוטוקול קוימברה הפך דומה מאוד למה שהוא היום.




מהו פרוטוקול קוימברה?

פרוטוקול קוימברה הוא טיפול במינון גבוה של ויטמין D שהתגלה לראשונה על ידי ד"ר סיסרו גאלי קוימברה, פרופסור לנוירולוגיה באוניברסיטה הפדרלית של סאו פאולו, ברזיל.


המינון של ויטמין D גבוה מכיוון שאנשים עם הפרעות אוטואימוניות כמו טרשת נפוצה דורשים רמות גבוהות יותר של ויטמין D כדי להתגבר על התנגודת לויטמין D על מנת למנוע את התפתחות המחלה ולאפשר לתאים ולרקמות הגוף לפעול בצורה מיטבית.


עד כמה יעיל פרוטוקול קוימברה לטיפול בטרשת נפוצה?

הפרוטוקול טוען שדיכא בהצלחה את פעילות המחלה בכ-95% ממקרי הטרשת הנפוצה שטופלו. תסמינים של עייפות טרשת נפוצה אמורים להתחיל לרדת לאחר חודש אחד מתחילת הטיפול ועשויים להמשיך להשתפר. לאחר מכן, לוקח כ-7-9 חודשים לעצור את התקדמות הטרשת הנפוצה, על פי הניסיון של ד"ר קוימברה עם אלפי חולים. אנשים רבים עם טרשת נפוצה טוענים שחוו תוצאות עם פרוטוקול קוימברה.


הטיפול צריך להינתן על ידי מטפל מקצועי ולהיות בליווי תזונתי תואם - אינך יכול לטפל בעצמך עם פרוטוקול זה.


מה המינון?

המינון מתחיל בסביבות 1,000 יחב״ל ליום, לק"ג משקל גוף. מינון ויטמין D מותאם לאחר חודשיים או שלושה לפי הצורך. המינון מותאם שוב לאחר שנה כדי לפצות על שינויים אדפטיביים של חילוף החומרים של ויטמין D וכשמגיעים לרמה יציבה רמה יציבה. לאחר כשנתיים בטיפול בויטמין D, מגיעים לרמה האופטימלית של ויטמין D.


מטופלים שונים ידרשו מינונים שונים של ויטמין D ובכל פגישה תיבדק רמת הורמון הפרתירואיד (PTH) של המטופל באמצעות בדיקת דם כדי להתאים את רמת הויטמין D. הדבר נמדד מכיוון שויטמין D מעכב את ייצור ה-PTH. לא ניתן לדכא לחלוטין PTH מכיוון שיש לו תפקידים חשובים משלו בגוף, ולכן רמות PTH נשמרות בגבול הנורמלי הנמוך ביותר עבור כל אדם.


מהן ההגבלות התזונתיות עבור פרוטוקול קוימברה?

בעת קבלת טיפול באמצעות פרוטוקול קוימברה, עליך לציית להגבלות תזונתיות קפדניות.

ויטמין D מסייע בספיגת הסידן ולכן חשוב להימנע ממוצרי חלב, אגוזים וזרעים שכן הם עשירים בסידן. יותר מדי סידן בדם יכול להוביל להיפרקלצמיה שעלולה ליצור אבנים בכליות, להחליש את העצמות ולגרום לבעיות בתפקוד המוח והלב.


בנוסף, חובה לשתות מים לאורך היום, עם מינימום של 2.5 ליטר מים ביום כדי להגן על הכליות על ידי שטיפת הגוף ולהימנע מעודף סידן בגוף.

יש להגביל את צריכת האלכוהול (כוס יין אחת בשבוע זה בסדר), אחרת האלכוהול יכול להפריע לספיגת הויטמין D.


תוספים (ויטמינים, מינרלים ועוד) נוספים לויטמין D

בנוסף למינון גבוהה של ויטמין D יש ליטול תוספי מזון נוספים שיסייעו בספיגת ויטמין D כגון אומגה 3 DHA, ויטמין B2 ומגנזיום ועוד חשובים אחרים.


חשוב לעודד חשיבה חיובית וטכניקות הפחתת מתחים כגון מדיטציה ופעילות גופנית כגון יוגה, הליכות, צ׳י קונג ועוד כדי לקדם ריפוי.


Comments


bottom of page