top of page

המיקרוביום והקשר ל ALS

  • motytradion
  • 18 במאי 2023
  • זמן קריאה 2 דקות

הקשר בין ALS למיקרוביום הוא תחום מחקר המתפתח במהירות. מספר מחקרים עדכניים הצביעו על הבדלים משמעותיים במיקרוביום המעי של אנשים עם ALS בהשוואה לאנשים בריאים.



הרכב המיקרוביום ב-ALS

מחקר שפורסם בכתב העת "Nature" בשנת 2019 דיווח על חתימה מיקרוביאלית מובהקת בחולים עם ALS. בפרט, נמצא שלמטופלים עם ALS היו רמות גבוהות יותר של החיידקים Ruminococcus torques ו-Parabacteroides distasonis, אשר נקשרו לדלקת במחלות אחרות.


לעומת זאת, החיידקים המועילים, כמו Bifidobacterium ו-Akkermansia, נמצאו ברמות נמוכות יותר בחולי ALS. ידוע כי חיידקים אלו מייצרים חומצות שומן קצרות שרשרת (SCFAs) כמו בוטיראט, בעלות תכונות אנטי דלקתיות ויכולות לתמוך בבריאותם של נוירונים.


נזק ודלקת

המיקרוביוטה של המעי עשויה להשפיע על התקדמות ALS באמצעות מספר מנגנונים. אחת הדרכים העיקריות היא דרך מערכת החיסון. המיקרוביוטה של המעי יכולה להשפיע על דלקת מערכתית - תגובה חיסונית פעילה מדי שעלולה לפגוע ברקמות בכל הגוף, כולל נוירונים.


חיידקים מזיקים מסוימים, כמו מומנט ה-Ruminococcus מיוצג יתר על המידה בחולי ALS, יכולים לעורר תגובה דלקתית זו. זה עלול להוביל לעלייה במולקולות פרו-דלקתיות, כמו ציטוקינים, שעלולים לגרום לדלקת ולנזק במוח ובחוט השדרה, מה שעלול להאיץ את התקדמות ALS.





מיקרוביום ותפקידו ההגנתי על הנוירונים

מהצד השני, מיקרוביום בריא במעיים עלול להאט את התקדמות ALS על ידי ייצור תרכובות המגנות על נוירונים. כאמור, חיידקים מועילים כמו Bifidobacterium ו-Akkermansia מייצרים SCFAs, כולל בוטיראט.


בוטיראט הוא לא רק אנטי דלקתי אלא גם משמש כמקור אנרגיה ראשוני לתאים המצפים את המעי הגס. יש לו אפקט נוירו-protective והוא יכול לשפר את שלמות מחסום הדם-מוח, מה שיכול למנוע מחומרים מזיקים לחדור למוח.


מחקר שעשה שימוש במודל עכבר של ALS מצא כי תוספת עם בוטיראט הובילה לעיכוב בהופעה והאטה בהתקדמות של ALS, דבר המצביע על תפקיד טיפולי פוטנציאלי למניפולציה של מיקרוביום.


השתלות מיקרוביוטה צואה (FMT)

מעניין לציין שמחקר שנערך על מודלים של עכברי ALS מצא שהשתלת מיקרוביוטה צואתית (FMT) יכולה לשנות את מהלך המחלה. FMT כרוך בהעברת חיידקי הצואה מתורם בריא למקבל, במטרה להחזיר איזון בריא של חיידקי המעי.


במחקר זה, עכברי ALS שקיבלו FMT מעכברים בריאים הראו התקדמות מחלה איטית יותר, דבר המצביע על כך שאפנון של המיקרוביום יכול לספק דרך חדשה לטיפול ב-ALS.

Comments


bottom of page