top of page

הקשר בין המיקרוביום לסוכרת, הן סוג 1 (T1D) והן סוג 2 (T2D)

  • motytradion
  • 7 בפבר׳ 2024
  • זמן קריאה 2 דקות

המיקרוביום האנושי, הכולל טריליוני חיידקים כולל חיידקים, וירוסים, פטריות ושאר אורגניזמים החיים בגופנו, ממלא תפקיד קריטי בבריאותנו, כולל חילוף החומרים, תפקוד מערכת החיסון והגנה מפני פתוגנים.

 

הקשר בין המיקרוביום לסוכרת, הן סוג 1 (T1D) והן סוג 2 (T2D), הוא תחום של מחקר אינטנסיבי, החושף אינטראקציות מורכבות שעשויות להשפיע על התפתחות המחלה, התקדמותה וניהולה.

להלן מבט מעמיק יותר כיצד המיקרוביום שונה בין אנשים בריאים לאלה עם סוכרת מסוג 1 וסוכרת מסוג 2, תוך התמקדות בסוגים ובשמות של מיקרואורגניזמים המעורבים.

 

סוכרת סוג 1 והמיקרוביום:

סוכרת מסוג 1 היא מצב אוטואימוני שבו המערכת החיסונית תוקפת ב״טעות״ תאי בטא המייצרים אינסולין בלבלב. מחקרים מראים שהמיקרוביום עשוי להשפיע על התפתחות סוכרת מסוג 1 באמצעות מספר מנגנונים, כולל אפנון מערכת החיסון ושלמות מחסום המעי.

 

הרכב מיקרוביום:

אצל אנשים עם סוכרת מסוג 1, מחקרים הראו שינויים בהרכב המיקרוביום של המעי בהשוואה לאנשים בריאים. לדוגמה, יש ירידה במגוון ובשפע של חיידקים מועילים מסוימים כמו Firmicutes ועלייה בחיידקים שעלולים להזיק כמו Bacteroides ומינים מסוימים מקבוצתProteobacteria .

שינויים אלו עלולים לתרום לדלקת ולמעי דולף (חדירות מעיים פתולוגית), שעלולים לעורר את התגובה האוטואימונית כנגד תאי בטא של הלבלב.

 

פתוגנים ומיקרואורגניזמים אחרים:

פתוגנים או מיקרואורגניזמים ספציפיים לא נקשרו באופן סופי להתפתחות של סוכרת מסוג 1. עם זאת, נראה כי חוסר איזון או דיסביוזה במיקרוביוטה של המעי (שיבוש מאזן של פלורת המעי), ולא פתוגנים ספציפיים, ממלאים תפקיד משמעותי בפתוגנזה של המחלה.

 

סוכרת סוג 2 והמיקרוביום:

סוכרת מסוג 2 מאופיינת בתנגודת לאינסולין ולעיתים קרובות קשורה להשמנה. תפקיד המיקרוביום ב- סוכרת מסוג 2 כרוך באינטראקציות המשפיעות על חילוף החומרים, דלקת ורגישות לאינסולין.

 

הרכב מיקרוביום:

אנשים עם סוכרת מסוג 2 מראים לעתים קרובות הרכב חיידקי שונה בהשוואה לאנשים בריאים. בדרך כלל יש מגוון נמוך יותר של חיידקי מעיים ושינויים באוכלוסיות חיידקים ספציפיות. לדוגמה, נצפתה הפחתה ביחס ה-Firmicutes ל-Bacteroidetes ועלייה בפתוגנים אופורטוניסטיים כגון אלו מקבוצת Proteobacteria .

בנוסף, נצפתה ירידה בחיידקים המייצרים בוטיראט למשל Faecalibacterium prausnitzii, Roseburia, שהיא משמעותית מכיוון שהבוטיראט היא חומצת שומן קצרת שרשרת חשובה לשמירה על שלמות המעיים וויסות הדלקת.

 

חיידקים ספציפיים ומיקרואורגניזמים אחרים:

בעוד שאף פתוגן אחד לא נקשר ישירות לגרימת סוכרת מסוג 2, דיסביוזיס או חוסר איזון במיקרוביוטה של המעיים קשורים למחלה. לדוגמה, עליות בזנים מסוימים של Clostridium והפחתה ב-Akkermansia muciniphila  נקשרו לתנגודת לאינסולין ולדלקת מטבולית, תכונות מפתח של סוכרת מסוג 2.

 

השוואת מיקרוביומים - ניתן לסכם את ההבדלים העיקריים במיקרוביום של אנשים בריאים לעומת אלו עם סוכרת מסוג 1 או סוכרת מסוג 2

 

גיוון: לאנשים בריאים יש בדרך כלל מיקרוביום מגוון יותר, הקשור לתוצאות בריאותיות טובות יותר. גם סוכרת מסוג 1 וגם 2 קשורים למגוון מיקרוביאלי מופחת. חיידקים מועילים לעומת מזיקים: חיידקים בריאים נוטים להיות בעלי שפע גבוה יותר של חיידקים מועילים המייצרים חומצות שומן



קצרות שרשרת כמו בוטיראט ופרופיונאט, התומכות בבריאות המעיים ומווסתות דלקת.

לאנשים עם סוכרת מסוג 1 ו-2 יש לעתים קרובות רמות מופחתות של חיידקים מועילים אלה ורמות מוגברות של חיידקים שעלולים להזיק שיכולים לעורר דלקת או לתרום למנגנוני המחלה.

 

נוכחות פתוגנים: בעוד שפתוגנים ספציפיים לא נקשרו באופן סופי לסוכרת, האיזון וההרכב הכוללים של המיקרוביום, כולל פתוגנים אופורטוניסטיים (פתוגן שבדרך כלל אינו מזיק לגוף, שמנצל הזדמנות לתקוף בעת כשל חיסוני או סיבה אחרת), ממלאים תפקיד משמעותי בהתפתחות המחלה והתקדמותם.

 

לסיכום, המיקרוביום של אנשים עם סוכרת מסוג 1 ו-2 מציגים דפוסים ברורים של דיסביוזה בהשוואה לאנשים בריאים, המשפיעים על הסיכון וההתקדמות של המחלה באמצעות מנגנונים שונים, כולל אפנון חיסוני, דלקת ותהליכים מטבוליים. הבנה זו פותחת אפיקים פוטנציאליים להתערבויות טיפוליות, כגון פרוביוטיקה, פרה-ביוטיקה ושינויים בתזונה, כדי לווסת בצורה מועילה את המיקרוביום ולנהל או למנוע סוכרת.

Comments


bottom of page