תזונה במסורת קדומה
- motytradion
- 26 במאי 2022
- זמן קריאה 7 דקות
עודכן: 18 באפר׳ 2023
תזונה במסורת קדומה, חוכמת אבות מרתקת שהיום מגובה במחקרים. מהיכן השיגו הקדמונים את החכמה וההבנה? מי הוא המקור? לשאלות אלו אין תשובה וודאית, יש האומרים שזוהי חכמת הקדמונים ויש שמתייחסים למקורות תנכיים. במאמר זה נתמקד בעובדות ונשפוך אור על אמת מצונזרת ואיך תוכלו לשפר את חייכם ובריאותכם.
עקרונות הרפואה הטבעית זלגו חזרה למערב דרך חוקרים ברפואה ואנתרופולוגים שבמהלך מסעותיהם בתרבויות קדומות ומשומרות זיהו בריאותם האיתנה של הילידים. הקשר ההברור לבריאות היה שמירת מסורת תזונתית והתנהגותית והעדר מוחלט של מזון מעובד, מהונדס מכל סוג כולל שמנים מזוקקים מלבד שמן זית וקוקוס.
אותם שבטים אינדיאנים, אפריקאים, מאורים ועוד, היו בריאים לחלוטין למרות שלא שמרו על היגינה קיצונית כמו אנשי המערב, לא פיסטרו את המזון, לא חוסנו בשום חיסון ולא נטלו שום תרופה והכי חשוב אין מחלות תורשתיות ואין מומים מולדים ואין עששת בשיניים למרות העדר במשחת שיניים או מברשת שיניים או הוספה של כלור או פלואור למים.
חשוב לציין שאיני מנסה למכור דבר מלבד להניח את העובדות, באופן אישי איני נצמד לשום ״אמת״ מלבד לעובדות וקבלות. כיום המדע מודע לצירופי מזון קטלניים כגון אכילה של שומנים ופחמימות או פחמימות וחלבונים, למשל לחם עם טחינה או גלידה שהם שילוב מובהק של פחמימה ושומן או חזה עוף עם פירה שזה שילוב מובהק של פחמימה וחלבון… שילובים אלו יוצרים חלבונים הרוסים בגוף, מקפיצים את האינסולין, גורמים לצבירת שומנים בכבד והיום הם הסיבה העיקרית לסוכרת וסרטן ועוד שלל מטעמים.

12 העקרונות של הדיאטות המסורתיות של ווסטון א. פרייס
ללא מזון מעובד תעשייתי כגון קמח לבן, סוכר מזוקק או סירופ תירס עתיר פרוקטוז, מזון משומר, חלב מפוסטר, שמנים צמחיים (חוץ משמן זית), אבקות חלבון, ויטמינים סינתטיים, חומרים משמרים מלאכותיים, חומרי טעם וריח או צבעי טעם.
כל הדיאטות המסורתיות מתרכזות במזון מלא מהחי. אלה כוללים את השומן, האיברים והשרירים של חיות בר ובעלי גירה, דגים ורכיכות, עופות, יונקי ים, ביצים, חלב, זוחלים וחרקים.
דיאטות מסורתיות כללו אכילה של כל החיה, מהאף אל הזנב: שרירים, איברים, עצמות ושומן, כשהאיברים והשומנים בעדיפות גבוהה יותר.
התזונה של אנשים בריאים ולא מתועשים מכילה לפחות 400% יותר מינרלים ויטמינים מסיסים במים. ו-100% יותר ויטמינים מסיסי שומן A ,D ו-K2.
אף על פי שכל הדיאטות המסורתיות כללו אוכל מבושל, הם גם אכלו חלק מהמזון החי שלהם נא.
תזונה מסורתית כוללת מזונות עתירי אנזימים וחיידקים מועילים כתוצאה מהתססות של מוצרי חלב, בשר, פירות וירקות.
עבור חברות מסורתיות שאכלו זרעים, דגנים ואגוזים, הם הושרו, נבטו, הותססו או הוחמצו כדי לנטרל רעלנים טבעיים של צמחים ואנטי-נוטריינטים כמו חומצה פיטית, אוקסלט, פיטו-הורמונים וגלוטן. ללא נטרול הרעלנים, אלה עלולים לגרום לדלדול מינרלים, חוסר איזון הורמונלי ואפילו מומים מולדים.
שומן היווה 80 עד 30% מהקלוריות שהגיעו בעיקר ממקורות מן החי. מקסימום רק 4% מהקלוריות הגיעו בצורה של שומנים רב בלתי רוויים - בעיקר מדגנים וקטניות.
כמויות שוות של חומצות שומן אומגה 6 ואומגה 3.
מלח היה נצרך חשוב בכל הדיאטות המסורתיות.
עצמות בעלי חיים משמשות בכל הדיאטות המסורתיות, לרוב במרקי עצמות עשירים בחומרי מזון.
תרבויות מסורתיות עושות מאמצים מיוחדים כדי להבטיח את בריאות הדורות הבאים על ידי אספקת מזון עשיר בחומרי מזון מהחי להורים המנסים להרות, לנשים בהריון ולילדים בשלבי התפתחות ולימדו את הצעירים אידיאלים תזונתיים.
18 הנחיות ליישום דיאטת ווסטון א. פרייס
אכלו רק מזון לא מעובד ולא תעשייתי.
מזונות מהחי כמו בשר, איברים, מוצרי חלב וביצים צריכים להגיע מבעלי חיים שגודלו במרעה.
יש ללכוד דגים ורכיכות בטבע ולמשות אותם ממים לא מזוהמים.
מוצרי חלב צריכים להיות מזונות מלאים עם שומן מלא, רצוי בצורות גולמיות ומותססות כמו יוגורט, גבינת קוטג', קפיר וכו'.
צרכו באופן חופשי שומנים שלמים מהחי כמו חלב, שומן בקר, שומן כבש וחמאה.
אם צורכים שמנים צמחיים, השתמשו רק בזנים מסורתיים כמו שמן זית כתית מעולה ושמן קוקוס.
קבל לפחות 10,000 IU ויטמין A ו-1,000 IU ויטמין D ליום משמן כבד בקלה.
להשרות ולהנביט את כל הדגנים והקטניות. אל תאכלו קמחים מזוקקים.
צרכו באופן קבוע מוצרי חלב, פירות וירקות מותססים.
לצרוך באופן קבוע מרקי עצמות מבעלי חיים בריאים שגדלו במרעה.
השתמשו במלח לא מזוקק יחד עם עשבי תיבול.
לרטבים השתמשו בחומץ תפוחים ושמן זית.
השתמשו רק בכמויות קטנות של ממתיקים מסורתיים כמו דבש וסירופ תמרים.
צרכו רק כמויות קטנות של יין ובירה לא מפוסטרים.
השתמשו רק בכלי בישול מברזל, פלדה או אמייל.
אם צורכים תוספים השתמשו רק בכאלה ממקור טבעי ומלא.
לישון מספיק ולעשות הרבה תרגילים בעלי השפעה נמוכה כמו הליכה, יוגה ושחייה וכו׳.
לטפח מחשבות חיוביות כמו הכרת תודה ולתרגל סליחה.

ד״ר ווסטון א. פרייס - חוכמה מסורתית לחיים מודרניים החוקר הבולט ביותר בחקר הבריאות והתזונה הקדומה הוא ד״ר ווסטון א. פרייס. ד"ר ווסטון פרייס (1870-1948) היה רופא שיניים שנסע לרבים מהחלקים הנידחים ביותר של העולם כדי ללמוד את הבריאות והתזונה של עמים מסורתיים וסלל עבור התרבות המערבית דרך ליישם חוכמה תזונתית עתיקה על החיים המודרניים מטרתו הראשונית הייתה לגלות את הסוד לבריאות השיניים המצוינת של התרבויות העתיקות בהן פגש. אבל החוכמה התזונתית שהפכה לדיאטת ווסטון א. פרייס, יכולה להועיל לכל האדם. שיפור בבריאות הלב, בריאות העור, הקוגניציה, מצב הרוח והאנרגיה, יחד עם הפחתת דלקות והפרעות אוטואימוניות הם חלק מהיתרונות המרכזיים של דיאטת ווסטון א. פרייס. דפוסי האכילה בהם דגל ד"ר פרייס הגיעו מלימודיו בקרב אנשים לא מתועשים ברחבי העולם. אנשים אלה הפגינו בריאות גופנית וחיוניות שנראית מדהימה בהשוואה לבריאותן של אוכלוסיות מתועשות מודרניות. ד"ר פרייס עקב אחר הבריאות האיתנה של התרבויות המסורתיות הללו ולמזונות שהם אכלו - במיוחד מזונות עשירים בויטמינים מפעילים מסיסים בשומן A, D ו-K2. הוא מצא שדיאטות מסורתיות הכילו 400% יותר ויטמינים מסיסים במים ו-1000% יותר ויטמינים מסיסים בשומן מהדיאטה האמריקאית הסטנדרטית של זמנו. עם התמקדות במזונות מן החי עתירי שומן וכולסטרול כמו בשר איברים, שומנים רוויים מהחי ומוצרי חלב מלאים, דיאטת ווסטון א. פרייס מנוגדת להמלצות התזונתיות המודרניות העקשניות ביותר. אולם הפעם בתקופתנו זו, מחקרים מודרנים חושפים את אמיתות תצפיותיו והמלצותיו. במאמר זה, נחקור את מקורותיה של דיאטת ווסטון א. פרייס, יחד עם העקרונות וההנחות המרכזיות שלה. מקורות דיאטת ווסטון א. פרייס מתחילת שנות ה-20 ועד שנות ה-30 נסע ד"ר פרייס ברחבי העולם וחקר את בריאותן של אוכלוסיות שחיו ואכלו בדרכים מסורתיות. מסעותיו הפגישו אותו עם תרבויות מסורתיות מזרחיות ומערביות כאחד.אלה כללו קהילות גאיות באיים ההברידיים החיצוניים, ילידים ברוקיס קולורדו, שבטים ילידים בדרום אמריקה, תושבי האיים הפולינזים, שבטים אפריקאים, האבוריג'ינים של אוסטרליה והמאורים בניו זילנד. דיאטות מסורתיות ובריאות שיניים בכל אחת מהאוכלוסיות הללו ווסטון פרייס מצא היעדר חורים ועששת, שיניים ישרות וחיוכים מושכים רחבים, והיעדר של מה שנקרא "מחלות הציוויליזציה" כולל מחלות לב, סרטן, אוסטאופורוזיס, סוכרת ומחלות אוטואימוניות. הוא הגיע למסקנה שעששת וקשתות שיניים מעוותות שגרמו לשיניים צפופות ועקומות אינן פגמים שהועברו בתורשה גנטית, אלא תוצאה של חוסרים תזונתיים בתזונה המודרנית. בטבלה למטה ניתן לראות השוואה בין אחוז השיניים המושפעות מעששת (עששת) בקבוצות מסורתיות לעומת מודרניזציה:
רכיבי תזונה בדיאטות מסורתיות לעומת מודרניות כדי לגלות את הסוד לבריאות שיניים זוהרת והיעדר מחלות, ד"ר פרייס ניתח את המזונות של החברות המסורתיות הללו אכלו. הוא גילה שדיאטות מסורתיות מספקות 400% יותר ויטמינים מסיסים במים כמו C, ויטמיני B שונים, יחד עם סידן ומינרלים אחרים. 1000% יותר ויטמינים מסיסים בשומן ממזונות מן החי כמו מוצרי חלב, גהי, חלב, שומן בקר וצאן, ביצי דגים, צדפות, בשר איברים וביצים. שימו לב שבדיאטת ווסטון פרייס, מדובר באותם מזונות עשירים בכולסטרול ושומן רווי שנושאים דמוניזציה על ידי הממסד התזונתי המודרני. הטבלה שלהלן מציגה פירוט יסודי יותר של דיאטות מסורתיות לעומת דיאטות מודרניות:
Activator X בזמן המחקר של ד"ר פרייס, הוא גילה שכל העמים המסורתיים צורכים חומר תזונתי שהוא כינה "Activator X" נמצא במזונות בדיאטת ווסטון פרייס כולל כבד דגים ביצי דגים דג שמנוני בשר איברים חמאה של בהמה מוזנת בעשב רכיכות כיום מאמינים שחומר תזונתי מסתורי זה הוא ויטמין K2 בצורה המכונה MK-4. גרסה זו של K2 נמצאת רק במזונות מלאים מהחי. רוב ה-K2 האחרים מיוצרים על ידי סינתזה של חיידקים ומתפקדים בצורה שונה בגוף המדע המודרני מאשר את החשיבות המיוחסת ל-K2 בדיאטת ווסטון א. פרייס. המדע אומר לנו כעת ש-K2 MK-4 נספג במהירות בגוף, שם הוא מאוחסן במוח, בפנים, בחזה, בבלוטות הרוק, באשכים, בלבלב, בעיניים, בכליות, בעצמות, בעורקים, בוורידים וברקמות אחרות. מאזורים אלה הוא משמש בתפקוד הדומה להורמון מה שהוביל חוקרים להתייחס אליו כוויטמין והן כהורמון. K2 נקשר לקולטנים תוך גרעיניים, ומפעיל שפע של גנים וחלבונים תלויי-K המכונים VKDP. סביר להניח שיש עוד פונקציות משמעותיות שעדיין לא התגלו. ויטמין K2 ממלא תפקיד חשוב ב
צמיחת עצמות וצפיפות
פיתוח פנים
שיניים בריאות
בריאות הרבייה
הגנה מפני דלקת והסתיידות של העורקים,
סינתזת מיאלין
יכולת קוגניטיבית ויכולת למידה.
בנוסף, K2 פועל בצורה סינרגטית עם שאר הויטמינים המסיסים בשומן: תאי האותות של ויטמינים A ו-D פועלים ליצירת חלבונים מסוימים אשר לאחר מכן מופעלים על ידי ויטמין K2. הסינרגיה הזו של 3 הוויטמינים הללו היא ככל הנראה גורם מפתח לרעילות של ויטמין A, D או K2 המתרחשת כאשר כל אחד מהם נצרך לבד, ובכמויות לא מאוזנות, הנצרכים בתוספי מזון. יש לצרוך את כל שלושת הויטמינים יחד כדי למנוע חוסרים ורעילות. החשיבות של K2 בדיאטת ווסטון א. פרייס מודגשת על ידי הירידה המדאיגה בבריאות העצם בעולם המודרני. מחקר משנת 2018 של Mayo Clinic מצא כי "בהשוואה לפני 30 שנה, שברים באמה עלו ביותר מ-32% אצל בנים ו-56% אצל בנות".יחד עם זאת, מחקרים מראים קשר חזק בין ירידה בצפיפות מינרלים בעצמות לבין סיכון מוגבר למחלות לב. ויטמין A בדיאטת ווסטון א. פרייס כפי שאמרנו לעיל ויטמין A הוא מפעיל חיוני במטבוליזם של חלבון. אבל זה רק קצה הקרחון. ניתוח מודרני גילה כי ויטמין A הוא גורם מפתח ב:
מניעת מומים מולדים
התפתחות תינוקות וילדים
ייצור הורמוני מין ומתח
בריאות בלוטת התריס
בריאות העיניים
בריאות העור והעצמות
בחיינו המודרניים ישנם גורמים רבים המדללים את ויטמין A, כולל:
לחץ כרוני,
פעילות גופנית כבדה
חשיפה לחומרי הדברה תעשייתיים וכימיקלים
צריכת חלבון עודפת מכמות גדולה מדי של בשר רזה, מוצרי חלב דלי שומן ואבקות חלבון
ראוי לציין שמזונות צמחיים רבים מפורסמים כמכילים ויטמין A. עם זאת, אלה הם בצורה של קרוטנים ולא ויטמין A אמיתי. קרוטנים הם פרקורסור, צורה שהגוף צריך להמיר לויטמין A, שאנחנו לא מאוד יעילים. בהמרה זו שקשה במיוחד עבור תינוקות, אנשים עם סוכרת, בעיות בבלוטת התריס ובעיות מעיים. לסיכום: צרכו את ויטמין A שלנו ממקורות מן החי, שם הוא נמצא בזמינות ביולוגית טובה לצד מפעילים סינרגטיים. ויטמין D בדיאטת ווסטון א. פרייס המדע המודרני אישר גם את התפקידים החיוניים שממלא ויטמין D בפיזיולוגיה שלנו:
ספיגת סידן וזרחן
תמיכה בתפקוד החיסוני
צמיחה של עצמות ושיניים
הגוף יכול לסנתז את רוב הויטמין D שהוא צריך מקרני השמש, אבל זה אפשרי רק כל השנה עבור אנשים החיים בקווי רוחב של 35 מעלות. באמריקה, זה מהווה את דרום ודרום מערב המדינה. מעל קווים אלה הופך להיות חיוני לקבל ויטמין D בתזונה.
מזונות מלאים הם תמיד האופציה הטובה ביותר בגלל נוכחותם של המפעילים המשותפים, אבל גם תוספת יעילה.
חיות מרעה בדיאטת ווסטון א. פרייס
החברות המסורתיות שנהנו משפע הויטמינים המסיסים בשומן הללו קיבלו אותם בעיקר ממקורות של בעלי חיים בטבע ובמרעה.
מחקרים שבדקו את הרכב הבקר של ניו זילנד הרועה כל השנה על דשא ירוק טרי מראים את התזונה המעולה של בשר מרעה.
בואו ניקח כבד בקר ניו זילנדי כדוגמה. בהשוואה לבהמות מפעל בארה"ב, כבד בקר שגדל במרעה מציע:
459% יותר ויטמין A
96% יותר ויטמין B1
72% יותר ברזל
44% יותר ויטמין B5
43% יותר ויטמין B12
אור שמש טבעי ומרעה ירוק טרי הם קריטיים לייצור ויטמין A, D ו-K2 בבשר שרירים ואיברים, שומן ושומן חמאה. בשל הקושי להשיג בשר, מוצרי חלב וביצים אמיתיים, ד"ר פרייס המליץ להשלים עם: שמן כבד בקלה עבור ויטמין A ו-D חמאה מבקר שגדל במרעה עבור K2. הוא דגל בסוג של חמאה עשירה בויטמין בשם "חמאה מזוקקת" (גהי) המיוצרת בטמפרטורות נמוכות מחמאה שהופקה מחלב פרות שניזונו מעשב. למרות שתוספי בשר איברים לא היו קיימים במהלך חייו של ווסטון פרייס, הם הפכו לחלק מכריע בדיאטות מודרניות רבות כגון תוספים של של כבד בקר, מח עצם ולבלב מבהמות שניזונו מעשבים.
留言