top of page

רפואה פונקציונלית

רפואה פונקציונלית מסתכלת על האדם כמכלול, כשלם, כאחד, כאשר יש בעיה מקומית בגוף או באיבר מסוים אאבחן את זה כסימפטום ולא כמקור הבעיה. במילים אחרות הרפואה הפונקציונלית עוסקת ב״למה״ ולא ב״מה״.

 
לדוגמא כאשר מטופל מגיע עם גאוט (דלקת פרקים), נחפש להבין מה הסיבה לגאוט, האם יש ירידה בתפקודי כבד, האם הבעיה היא הורמונלית, האם הבעיה היא בכליות ואם כן נחקור שוב למה יש בעיה בכליות, האם הכליות פשוט מותשות ורק צריכות מנוחה או שיש ירידה בתפקוד.... וכן הלאה עד שנגיע לשורש הבעיה.
 

ברפואה המערבית נהוג להתייחס לסימפטום כמקור הבעיה ומשם המטופל מקבל טיפול לבעיה אקוטית מקומית שלרוב רק תחמיר את שורש הבעיה וזה משתי סיבות עיקריות, אחת כי התרופות לרוב רעילות ומחמירות את הבעיה ושתיים כי הבעיה לא מטופלת ואף ממשיכה להחמיר.

הרפואה הפונקציונלית נולדה מתוך הצורך ומתוך הרצון של אנשי מדע להכניס את המדע לתוך הרפואה. במאה ה-21 כאשר ריבוי מחלות כרוניות מורכבות כגון סוכרת, מחלות לב, סרטן, מחלות נפש ומחלות אוטואימוניות כמו דלקת מפרקים שגרונית מתפשטות כמו אש בשדה קוצים ומנגד ברפואה הקונבנציונלית מספקים מענה לבעיות אקוטיות בלבד (רגל שנשברה, פציעת גולגולת, דימום פנימי לאחר תאונה שמצריך ניתוח חירום וכו) בעוד שאנשים עם בעיות כרוניות כמו דלקת פרקים נאלצים ליטול תרופות מרשם הרסניות שבחלק לא קטן תרופות אלה גם גורמות למותם של המטופלים ולפעמים לפגיעות קשות בתפקוד הכבד או הכליות.


המדע ברפואה הפונקציונלית – ידע מציל חיים
לאורך עשרות השנים האחרונות נעשו אינספור מחקרים במגוון רחב של בעיות רפואיות אך לצערנו תוצאותיהם של המחקרים שחלקם הגדול נותן מענה לשלל בעיות לא נגיש באופן מסודר בעולם הרפואה המערבית ויש צורך לחפש את החומרים והמחקרים וזה מה ההבדל העיקרי בין הרפואה הפונקציונלית לרפואה המערבית, המטפל הפונקציונלי עוסק יומם ולילה לחדש את המידע ולהכיר את הפתרונות החדשניים... לפעמים מחקרים מראים איך בעיה קשה כמו דלקת פרקים שגרונית נפתרת בשמונים אחוז מהמקרים רק ע״י נטילת תוסף מינרל אחד פשוט שלא מזיק וללא תופעות לוואי.

אבחון וטיפול בגישת הרפואה הפונקציונלית
המיקוד של הרפואה הפונקציונלית הוא על טיפול ממוקד מטופל, קידום בריאות כחיוניות חיובית, מעבר להיעדר מחלה בלבד. האבחנה מתבצעת ראשית ע״י שיחה מקיפה עם המטופל וחקר ההיסטוריה של הרגליו, צרכיו, סביבתו ומצבו הנפשי (מצבים נפשיים מסוימים מובילים לשינויים ביוכימיים, הורמונליים וגנטיים ועשויים לחולל מחלה ע״י פגיעה בייצור של חומרי בניין בגוף) בניסיון לחשוף עוד רמזים לסיבת המחלה. לרוב יופנה המטופל לבדיקות דם/אולטרסאונד/הדמיה או בדיקות פונקציונליות כמו בדיקת מתכות, הורמונליות ובדיקות של מערכת העיכול או לחילופין בדיקות מיוחדות לגילוי מוקדם של מחלה ממארת.

ברוב המקרים הפשוטים אין צורך מעבר לבדיקות דם או הדמיה בסיסית כגון אולטרסאונד והטיפול מסתכם בתוספי מזון, דיאטות טיפוליות, תכניות לניקוי רעלים/מתכות ו/או טכניקות לניהול מתח.
bottom of page